Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowic Japoński

Składniki:

    • 40 dkg maku
    • 60 dkg jabłek
    • 20 dkg margaryny
    • 40 dkg cukru
    • 9  jaj
    • 9 łyżek kaszy manny
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    Sposób przyrządzenia:
    Mak sparzyć i utrzeć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony mak, jabłka dokładnie wymieszać. Do masy wsypać kaszę mannę i dodać ubite białka, wymieszać delikatnie. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
    Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Elżbieta z Kostrzyna nad Odra

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *