Składniki:
-
- 1 kg mąki białej
- 1 kostka margaryny
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 10 dkg drożdży świeżych
- skórka otarta z cytryny
- 2 szczypty soli
- 1 cukier waniliowy
- 1 – 1,20 kg maku
- 50 dkg cukru kryształu
- 8 całych jaj
- 8 kopiatych łyżek kakao
- 8 łyżek płynnego miodu
- skórka otarta z cytryny
- olejek migdałowy
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Wszystkie składniki zagnieść ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą margaryną. Niech ono sobie leżakuje 24 godziny w lodówce lub innym zimnym miejscu.
Masa makowa
Sposób przyrządzenia:
Mak sparzyć, dwa razy zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami.
Finał:
Ciasto podzielić na cztery części wyrobić, pozostawić kulki przykryte do lekkiego wyrośnięcia, rozwałkować możliwie jak najcieniej, masę położyć równomiernie, posypać skórką pomarańczową i rodzynkami. Dokładnie i ciasno zwinąć , boki dobrze skleić , włożyć do blaszek szarlotkowych oddzielając zawijańce papierem do pieczenia. Oczywiście te makowce pękają, ale w ogóle się nie rozdzielają po upieczeniu. Jeżeli dla kogoś tyle makowców to przesada, można o połowę zmniejszyć proporcje i zrobić dwa. Nie zapomnieć posmarować je jajkiem i ewentualnie posypać kruszonką lub orzechami.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap