Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zawijańce makowe

 

Składniki:

    • 1 kg mąki białej
    • 1 kostka margaryny
    • 5 jaj
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 10 dkg drożdży świeżych
    • skórka otarta z cytryny
    • 2 szczypty soli
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 – 1,20 kg maku
    • 50 dkg cukru kryształu
    • 8 całych jaj
    • 8 kopiatych łyżek kakao
    • 8 łyżek płynnego miodu
    • skórka otarta z cytryny
    • olejek migdałowy

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Wszystkie składniki zagnieść ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą margaryną. Niech ono sobie leżakuje 24 godziny w lodówce lub innym zimnym miejscu.

 


Masa makowa

Sposób przyrządzenia:
Mak sparzyć, dwa razy zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami.

Finał:
Ciasto podzielić na cztery części wyrobić, pozostawić kulki przykryte do lekkiego wyrośnięcia, rozwałkować możliwie jak najcieniej, masę położyć równomiernie, posypać skórką pomarańczową i rodzynkami. Dokładnie i ciasno zwinąć , boki dobrze skleić , włożyć do blaszek szarlotkowych oddzielając zawijańce papierem do pieczenia. Oczywiście te makowce pękają, ale w ogóle się nie rozdzielają po upieczeniu. Jeżeli dla kogoś tyle makowców to przesada, można o połowę zmniejszyć proporcje i zrobić dwa. Nie zapomnieć posmarować je jajkiem i ewentualnie posypać kruszonką lub orzechami.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *