Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 13 dag margaryny
- 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
masa:
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- bakalie
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jaja, śmietanę i margarynę. Szybko wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce (30 min). Ciasto rozwałkować i piec 25 minut.
Przygotować masę makową. Mak przekręcić 3 razy przez maszynkę. Z wody i cukru przygotować syrop, do syropu wrzucić mak i gotować 10 minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać margarynę i bakalie. Krótko smażyć. Masę wyłożyć na upieczone"Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Magdalena Pieniążek