Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
I krem:
- 1/2 kg śliwek suszonych
- około 1/2 l wódki
- 1 masło
- 200 g Nutelli
- herbata mocna
II krem:
- 0,5 l śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
Sposób wykonania:
- Białka jaj ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać i piec w piekarniku 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu powinniśmy otrzymać miękki biszkopt.
Śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu odsączyć je i pokroić w kostkę. Utrzeć masło z Nutellą, dodać pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać. Wódką i herbatą nasączyć biszkopt a następnie wyłożyć na niego krem ze śliwkami.
Ubić razem śmietanę, cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na krem. Można posypać posypką czekoladową . Przed podaniem schłodzić."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Magdalena Pieniążek