Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pijane ciasto

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    I krem:

  • 1/2 kg śliwek suszonych
  • około 1/2 l wódki
  • 1 masło
  • 200 g Nutelli
  • herbata mocna

    II krem:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:

  1.  Białka jaj ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszać i piec w piekarniku 25 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu powinniśmy otrzymać miękki biszkopt.
    Śliwki zalać wódką i odstawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu odsączyć je i pokroić w kostkę. Utrzeć masło z Nutellą, dodać pokrojone śliwki. Dobrze wymieszać. Wódką i herbatą nasączyć biszkopt a następnie wyłożyć na niego krem ze śliwkami.
    Ubić razem śmietanę, cukier puder i żelatynę. Wyłożyć na krem. Można posypać posypką czekoladową . Przed podaniem schłodzić.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Magdalena Pieniążek

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *