Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boski makowiec

Strucla na święta z makiem. Przepis pochodzi z zeszytu nr 3/97 „Przysmaki”, wydawnictwo „KEJ” sp. z o.o., Wrocław. Z przepisu tego korzystam co roku przygotowując strucle makowe na wigilię. Upieczone strucle są doskonałe, ciasto jest wykwintne, delikatne i puszyste, długo zachowuje świeżość.
 
Składniki:
Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru (250ml)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka zapach waniliowy

Nadzienie

  • 50-70 dag suchego maku
  • 30 dag cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 białka
  • 5 dag masła
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy

Sposób przyrządzenia:
Masa makowa:
Mak opłukać, odcedzić i zalać wrzącą wodą, albo mlekiem, gotować na małym ogniu aż będzie można go rozetrzeć w palcach (ok. 1 godzinę). Rodzynki zalać wrzątkiem. Mak odcedzić, ostudzić i przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Włożyć mak odsączone rodzynki do głębokiej patelni na roztopione masło, dodać cukier, mleko, skórkę pomarańczową (trochę odłożyć do dekoracji) i smażyć około 10-15 minut, mieszając. Dodać 3-4 łyżki miodu i olejek migdałowy. Ostudzić i wymieszać z pianą z białek.  
Ciasto:
Przygotować rozczyn z 1/3 kg mąki, szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru i roztartych drożdży. Przykryty lnianą ściereczką pozostawić w ciepłym miejscu (ale nie blisko palników, w normalnej temperaturze, w kuchni/rr). Żółtka i 2 jajka ubić z cukrem do białości. Wlać do miski żółtka z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie sprężyste i będzie łatwo odlepiać się od rąk. Dodać tłuszcz letni dalej wyrabiać aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki (w zależności od mąki można dodać trochę maki albo mleka żeby uzyskać sprężyste ciasto). Dodać zapach waniliowy. Zostawić do wyrośnięcia.
Przyrządzanie strucli:
Gdy ciasto zwiększyło swą objętość dwukrotnie, wyjąć i podzielić na trzy części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt, dostosowując szerokość krótszego boku do wymiaru blachy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto posmarować białkiem, aby masa makowa dobrze się przylepiła. Posmarować ciasto 1/3 masy makowej. Zwinąć w rulon, zlepić mocno końce. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rozbitym jakiem. Pozostawić na kilka minut. Wstawić do średnio gorącego piekarnika na 40-50 minut. Po tym czasie próbować szpilką drewnianą- jeżeli będzie sucha, ciasto jest dobrze upieczone. Wskazówki. Ciasto po upieczeniu posypać grubo cukrem pudrem albo pokryć lukrem i posypać skórką pomarańczową. Najszybciej lukier przygotowuje się z cukru pudru, do którego należy wcisnąć sok z cytryny, po utarciu lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Można tez zrobić lukier ucierany z syropu cukrowego albo zastosować inną polewę wg uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *