Składniki ½ kg maku 5 dag masła 3 łyżki miodu 3 łyżki skorki pomarańczowej 1/2 l mleka 20 dag cukru 10 dag rodzynek 10 dag orzechów sól olejek migdałowy migdały długa bułka Sposób wykonania: Mak zemleć dwa razy po czym wlać do niego gorące mleko i dodać masło, miód, skórkę pomarańczowa, cukier, rodzynki, orzechy, szczyptę…
Tag: makowce
Makowiec
Boski makowiec
by Reneti • • 0 Comments
Strucla na święta z makiem. Przepis pochodzi z zeszytu nr 3/97 „Przysmaki”, wydawnictwo „KEJ” sp. z o.o., Wrocław. Z przepisu tego korzystam co roku przygotowując strucle makowe na wigilię. Upieczone strucle są doskonałe, ciasto jest wykwintne, delikatne i puszyste, długo zachowuje świeżość.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 1 kg mąki
- 8 dag drożdży
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru (250ml)
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 żółtka zapach waniliowy
Nadzienie
- 50-70 dag suchego maku
- 30 dag cukru
- 3-4 łyżki miodu
- 2 białka
- 5 dag masła
- ½ szklanki mleka
- 10 dag rodzynek
- 10 dag skórki pomarańczowej
- zapach migdałowy