Składniki na ciasto(podkład):
- 5 białek
- 1szklanka cukru
- 1szklanka maku
- 11/2 paczki wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać cukier i dokładnie ubić. Po ubiciu dodać mak i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Na wyłożoną i posmarowaną olejem blachę wyłożyć przygotowane ciasto. Piec około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Masa:
- 1 litr słodkiego mleka
- 1 litr kwaśnej gęstej śmietany
- 4 jajka
- ½ kostki margaryny
- ½ kostki masła
- 1szklanka cukru pudru
- 1cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Mleko wlać do garnka i dodać śmietanę, jajka. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, pozostawić na wolnym ogniu i powoli podgrzać doprowadzając do wrzenia. Podczas ogrzewania mieszać co jakiś czas. Po zagotowaniu wylać na ściereczkę i odczekać, aż powstanie ser. Margarynę i masło rozetrzeć i powoli dodawać ser, cukier ciągle ucierając.
Poncz:
- 1cytryna
- 1cukier waniliowy
- ¼ szklanki przegotowanej wody
- 50 ml spirytusu lub 100 ml wódki
Sposób przyrządzenia:
Do wody dodać sok z cytryny, cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Potem dodać spirytus lub wódkę i wymieszać.
Dodatkowo:
- 3 paczki herbatników
Wykonanie Placka:
Na podkład makowo-kokosowy położyć masę, następnie ułożyć herbatniki i polać ponczem. Jak wsiąknie poncz w herbatniki polać polewą czekoladową i posypać 1/2 paczki wiórków kokosowych.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl przez Małgorzatę Andrzejewską.