Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek Makowo-Kokosowy

Składniki na ciasto(podkład):

  • 5 białek
  • 1szklanka cukru
  • 1szklanka maku
  • 11/2 paczki wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać cukier i dokładnie ubić. Po ubiciu dodać mak i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Na wyłożoną i posmarowaną olejem blachę wyłożyć przygotowane ciasto. Piec około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.

Masa:

  • 1 litr słodkiego mleka
  • 1 litr kwaśnej gęstej śmietany 
  • 4 jajka
  • ½ kostki margaryny
  • ½ kostki masła
  •  1szklanka cukru pudru
  • 1cukier waniliowy

Sposób przyrządzenia:
Mleko wlać do garnka i dodać śmietanę, jajka. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, pozostawić na wolnym ogniu i powoli podgrzać doprowadzając do wrzenia. Podczas ogrzewania mieszać co jakiś czas. Po zagotowaniu wylać na ściereczkę i odczekać, aż powstanie ser. Margarynę i masło rozetrzeć i powoli dodawać ser, cukier ciągle ucierając.

Poncz:

  • 1cytryna
  • 1cukier waniliowy
  • ¼ szklanki przegotowanej wody
  • 50 ml spirytusu lub 100 ml wódki

Sposób przyrządzenia:
Do wody dodać sok z cytryny, cukier waniliowy i wszystko wymieszać. Potem dodać spirytus lub wódkę i wymieszać.

Dodatkowo:

  • 3 paczki herbatników

Wykonanie Placka:
Na podkład makowo-kokosowy położyć masę, następnie ułożyć herbatniki i polać ponczem. Jak wsiąknie poncz w herbatniki polać polewą czekoladową i posypać 1/2 paczki wiórków kokosowych.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl przez Małgorzatę Andrzejewską.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *