Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakaliowy przekładaniec

trochę pracochłonny ale smak naprawdę wart zachodu. Idealny do popołudniowej kawy

Ciasto kruche:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag płatków migdałów (do dekoracji)

    Ciasto kokosowe

  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek

    Ciasto orzechowo- rodzynkowe

  • po 15 dag orzechów laskowych i włoskich
  • 15 dag rodzynek
  • 5 białek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru kryształu

    Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 kostki margaryny

    Sposób wykonania:

    1. Ciasto kruche: Połączyć wymienione składniki. Podzielić na pół i upiec 2
      placki w temperaturze 200 – 220 stopni C przez 20 – 30 minut.
      Przepis na ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem. Dodać kokos, lekko
      wymieszać. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni C przez 25 – 30 minut.
      Ciasto orzechowo-rodzynkowe: Orzechy zemleć lub drobno pokroić nożem.
      Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Lekko wymieszać i piec w
      temperaturze 160 – 180 stopni C przez 25 – 30 minut.
      Krem: W 1/2 szklance zimnego mleka rozbić budyń z mąką pszenną i
      żółtkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i
      kryształu. Wlać przegotowany budyń i zagotować. Utrzeć tłuszcz i dodać
      ostudzony krem, ciągle ucierając.
      A teraz przełożenie ciasta: Ciasto kruche – krem – ciasto kokosowe –
      krem – ciasto orzechowe – krem – ciasto kruche – na wierzch polewa
      kakaowa i płatki migdałów.

      "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Bogumiła Semeradt

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *