trochę pracochłonny ale smak naprawdę wart zachodu. Idealny do popołudniowej kawy
Ciasto kruche:
Ciasto kokosowe
Ciasto orzechowo- rodzynkowe
Krem:
Sposób wykonania:
-
Ciasto kruche: Połączyć wymienione składniki. Podzielić na pół i upiec 2
placki w temperaturze 200 – 220 stopni C przez 20 – 30 minut.
Przepis na ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem. Dodać kokos, lekko
wymieszać. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni C przez 25 – 30 minut.
Ciasto orzechowo-rodzynkowe: Orzechy zemleć lub drobno pokroić nożem.
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników. Lekko wymieszać i piec w
temperaturze 160 – 180 stopni C przez 25 – 30 minut.
Krem: W 1/2 szklance zimnego mleka rozbić budyń z mąką pszenną i
żółtkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i
kryształu. Wlać przegotowany budyń i zagotować. Utrzeć tłuszcz i dodać
ostudzony krem, ciągle ucierając.
A teraz przełożenie ciasta: Ciasto kruche – krem – ciasto kokosowe –
krem – ciasto orzechowe – krem – ciasto kruche – na wierzch polewa
kakaowa i płatki migdałów."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Bogumiła Semeradt