Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z makiem

Sos makowy z miodem

Składniki: łyżka maku 6 łyżek miodu 1 szkl. oliwy 6 łyżek soku z grantów łyżeczka mielonej gorczycy ćwierć łyżeczki suszonego estragonu Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym odcedzić na sicie. Następnie dodać do niego miód, oliwę, sok z granatów, gorczycę i estragon. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. Idealny do zielonej sałaty.

Baba makowa

Składniki: 1 ½ szkl. maku 10 jajek ¾ szkl. cukru 5 gorzkich migdałów masło tarta bułka Sposób wykonania: Mak utrzeć razem z żółtkami po czym dodać zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do…

Makowy mazurek

Składniki: 8 jaj 25 dag cukru pudru 25 dag maku 1 łyżka miodu 2-3 łyżki tartej bułki olejek migdałowy 20 dag bakalii tłuszcz tarta bułka polewa kakaowa Sposób wykonania: Sparzony mak zemleć trzy krotnie po czym dodać do niego miód oraz olejek. Następnie żółtka utrzeć razem cukrem po czym stopniowo dodawać mak, bakalie oraz bułkę…

Ciasteczka z makiem przekładane marmoladą

Składniki: 3 jajka 1 szkl. mąki ½ szkl. cukru esencja waniliowa 1 łyżka maku 20 dag marmolady tłuszcz Sposób wykonania;Do jaj wsypać cukier i ubić całość na parze, wówczas dodać mąkę i esencję waniliową,  delikatnie połączyć.Z ciasta łyżeczką nakładać ciasteczka na blasze wysmarowaną tłuszczem. Następnie posypać ciasteczka makiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut.Upieczone…

Strucla z makiem

Składniki: 1,5 szkl. maku ½ szkl. mleka 3 łyżki cukru 2 dag drożdży 4 żółtka jajko 2 łyżki masła   Masa: 1 szkl. maku ½ szkl. cukru jajko 2 łyżki miodu bakalie polewa Sposób wykonania: Rozkruszone drożdże zalać mlekiem, dodać cukier oraz tyle mąki aby ciasto było gęste, odstawić do wyrośnięcia. Następnie do wyrośniętego ciasta…