Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z makiem

Makowiec na szybko

Składniki: 400 g herbatników 1 ½ kostki mała 800 g masy makowej 2 kwaśne jabłka bakalie tabliczka czekolady cukier waniliowy kilka łyżek śmietanki Sposób wykonania: Masę makową wymieszać z bakaliami oraz jabłkami startymi na tarce. Następnie herbatniki pokruszyć i połowę ugnieść na dnie formy, skropić je roztopionym masłem i rozsmarować makową masę. Posypać resztę herbatników…

Łazanki z makiem

Składniki: 400 g łazanek 200 g maku 1 łyżka masła 250 g cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki ½ laski wanilii Sposób wykonania: Mak kilkakrotnie wypłukany zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zemleć trzykrotnie. W między czasie w 5 litrach osolonej wody ugotować łazanki po czym je odcedzić. Następnie…

Babka z maku na śmietanie

Składniki: 200 g maku 100 g cukru pudru 300 ml śmietanki 200 g bułki maślanej ½ startej laski wanilii 50 g migdałów Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie odsączyć go i zemleć trzykrotnie razem z migdałami, wówczas dodać połowę cukru puder i całość utrzeć. Następnie…

Makowy piegusek

Składniki: 1 szkl. mąki kostka masła 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. białek 1 szkl. maku łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy tłuszcz bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem oraz cukrem pudrem, wówczas dodać jeszcze stopiony tłuszcz oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na…

Placek z makiem

Składniki: 250 g maku 250 g cukru pudru 200 g bakalii 8 jajek 60 g bułki tartej łyżka miodu masło bułka tarta gotowa polewa czekoladowa Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 3 razy w maszynce. Następnie dodać do niego bakalie oraz miód. Żółtka utrzeć razem  cukrem po czym dodać je do maku…