Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z makiem

Składniki:

  • 250 g maku
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g bakalii
  • 8 jajek
  • 60 g bułki tartej
  • łyżka miodu
  • masło
  • bułka tarta
  • gotowa polewa czekoladowa

    Sposób wykonania:
    Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 3 razy w maszynce.
    Następnie dodać do niego bakalie oraz miód.
    Żółtka utrzeć razem  cukrem po czym dodać je do maku razem z bułką tartą.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godzinę.
    Po upieczeniu polać polewą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *