Składniki:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 150 g mąki
- 2 jajka
- ½ kostki masła
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
- masło
- tarta bułka
Sposób wykonania;
Masło razem z cukrem zmiksować na puszystą masę, wówczas wbić jajka nie przerywając miksowania.
Następnie dodać śmietanę, miód oraz przyprawy.
Całość dokładnie zmiksować aby wszystkie składniki się połączyły.
Na koniec dodać jeszcze mąkę oraz proszek do pieczenia.
Ciasto przelać do brytany wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.