Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto marchewkowe z kremem serowym

 

Składniki:

 

  • 6 jajek
  • 2 szkl. miodu
  • 1 ½ skzl. oleju
  • 3 szkl. mąki
  • 4-5 marchwi
  • 1 łyżeczka sodu oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki czekolady w proszku
  • masło
  • pokruszone herbatniki
  • 150 g serka  homogenizowanego
  • ¾ szkl. śmietanek kremowej
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

Sposób wykonania:

  1. Żółtka, miód oraz olej zmiksować na gładką masę, wówczas dodać marchewkę stratą na tarce o małych oczkach.
    Następnie dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz czekoladę.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi herbatnikami.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
    W między czasie śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru w waniliowego po czym dodać serek i delikatnie wymieszać.
    Po upieczeniu ciasta przełożyć go serowym kremem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *