Składniki:
- 250 g białego sera trzykrotnie zmielonego
- 2 szkl. mąki
- kostka masła
- 1 szkl. cukru
- 3-4 jajka
- ½ szkl. śmietany
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- masło
- tarta bułka
- kilka łyżek konfitur wiśniowych
- kieliszek koniaku
Sposób wykonania:
- Ser z dodatkiem masła zmiksować po czym nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku oraz dodać cukier.
Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz dodać śmietanę.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut.
Następnie konfitury z dodatkiem koniaku podgrzać na małym ogniu i wylać je na upieczony placek.