Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z maku na śmietanie

Składniki:

  • 200 g maku
  • 100 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki
  • 200 g bułki maślanej
  • ½ startej laski wanilii
  • 50 g migdałów

Sposób wykonania:

  1. Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie odsączyć go i zemleć trzykrotnie razem z migdałami, wówczas dodać połowę cukru puder i całość utrzeć.
    Następnie śmietankę wymieszać z resztą cukru oraz wanilią.
    W salaterce układać na przemian bułkę pokrojoną na małe kawałki i mak, polewając go śmietaną.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *