Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowy mazurek

Składniki:

  • 8 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag maku
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • 20 dag bakalii
  • tłuszcz
  • tarta bułka
  • polewa kakaowa

Sposób wykonania:

  1. Sparzony mak zemleć trzy krotnie po czym dodać do niego miód oraz olejek.
    Następnie żółtka utrzeć razem cukrem po czym stopniowo dodawać mak, bakalie oraz bułkę tartą.
    Na sam koniec dodać ubitą na sztywno pianę.
    Całość delikatnie wymieszać i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.
    Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 60 minut.
    Upieczone ciasto polać polewą i posypać bakaliami.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Pawła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *