Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z makiem

Boski makowiec

Strucla na święta z makiem. Przepis pochodzi z zeszytu nr 3/97 „Przysmaki”, wydawnictwo „KEJ” sp. z o.o., Wrocław. Z przepisu tego korzystam co roku przygotowując strucle makowe na wigilię. Upieczone strucle są doskonałe, ciasto jest wykwintne, delikatne i puszyste, długo zachowuje świeżość.
 
Składniki:
Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru (250ml)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka zapach waniliowy

Nadzienie

  • 50-70 dag suchego maku
  • 30 dag cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 białka
  • 5 dag masła
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy

Makowiec Kasi

Składniki: 25 dkg mąki 25 dkg zmielonego maku 25 dkg margaryny 5 jajek 1 szklanka ciepłego mleka mały proszek do pieczenia 7 kropli olejku migdałowego Polewa: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki kakao alternatywnie 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g margaryny Sposób przyrządzenia: Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, maku, margaryny i…

Zawijańce makowe

 

Składniki:

    • 1 kg mąki białej
    • 1 kostka margaryny
    • 5 jaj
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 10 dkg drożdży świeżych
    • skórka otarta z cytryny
    • 2 szczypty soli
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 – 1,20 kg maku
    • 50 dkg cukru kryształu
    • 8 całych jaj
    • 8 kopiatych łyżek kakao
    • 8 łyżek płynnego miodu
    • skórka otarta z cytryny
    • olejek migdałowy

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Wszystkie składniki zagnieść ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą margaryną. Niech ono sobie leżakuje 24 godziny w lodówce lub innym zimnym miejscu.

 


Makowic Japoński

Składniki: 40 dkg maku 60 dkg jabłek 20 dkg margaryny 40 dkg cukru 9  jaj 9 łyżek kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Mak sparzyć i utrzeć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać…