Składniki:
- 2 szklanki maku
- 5 jajek
- 8 dag masła
- 1 proszek do pieczenia (mały)
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki bułki tartej
Bakalie:
- orzechy, rodzynki, skórka z pomarańczy
- Do przełożenia:
- dowolny krem do tortów lub dżem
Sposób przyrządzenia:
Mak sparzyć i odcedzić, pozostawić na sicie całą noc. Zemleć przez maszynkę. 5 żółtek, 2 szklanki cukru, 8 dag masła i cukier waniliowy utrzeć na masę. Do utartej masy dodajemy powoli mak (cały czas ucierając), proszek do pieczenia, bułkę i bakalie. Piana ubita z 5 białek dodawana jest na 2 razy; połowa razem ze wszystkim, połowa na końcu. Piec ok. 60 minut. Po wystygnięciu przekroić na 2 blaty, przełożyć dowolnym kremem lub dżemem.
Polewa:
- 2 dag masła
- 1 łyżka kakao
- 10 dag cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Sposób przyrządzenia:
Razem zagotować i smarować na gorąco.
Miłego pałaszowania!