Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto budyniowo – jabłkowe

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1 l mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 op. budyniu (waniliowy lub śmietankowy) na 3/4 litra mleka, ugotowane w 1 litrze


Sposób przyrządzenia:
Jabłka utrzeć na tarce, na dużych oczkach. Masło utrzeć z 1 szkl. cukru i żółtkami. Ucierając powoli dodawać mąki wymieszane z proszkiem. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie. Ugotować budyń w 1 litrze mleka, dodać do niego resztę cukru. Wyłożyć 3/4 ciasta na blachę, na to warstwę jabłek, na nie gorący budyń i przykryć resztą ciasta. Piec 50 minut. Posypać cukrem pudrem.

2 comments for “Ciasto budyniowo – jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *