Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 jajko
Nadzienie:
- ok. 1 kg dosyć kwaśnych jabłek
- 4-5 łyżek cukru
Przyprawy:
- 2 łyżeczki cynamonu lub aromat pomarańczowy
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Nożem posiekać składniki i z tej mieszanki wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części; jedną częścią wylepić formę a drugą włożyć do lodówki.
Nadzienie:
Jabłka pokroić na dość małe cząstki i poddusić. Gdy zmiękną i puszczą troszkę soku dodać cukier (nie wcześniej bo się spali). Dusić aż do całkowitego zmięknięcia, pod koniec dodać cynamon lub aromat pomarańczowy.
Jabłka wyłożyć na ciasto, przykryć 2 połową rozwałkowanego ciasta i piec 45 minut.
Osobom, które (tak jak ja, do niedawna) nie lubią cynamonu, polecam wersję z aromatem pomarańczowym.