Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłecznik

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • ok. 1 kg dosyć kwaśnych jabłek
  • 4-5 łyżek cukru

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki cynamonu lub aromat pomarańczowy

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Nożem posiekać składniki i z tej mieszanki wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części; jedną częścią wylepić formę a drugą włożyć do lodówki.
Nadzienie:
Jabłka pokroić na dość małe cząstki i poddusić. Gdy zmiękną i puszczą troszkę soku dodać cukier (nie wcześniej bo się spali). Dusić aż do całkowitego zmięknięcia, pod koniec dodać cynamon lub aromat pomarańczowy.
Jabłka wyłożyć na ciasto, przykryć 2 połową rozwałkowanego ciasta i piec 45 minut.
Osobom, które (tak jak ja, do niedawna) nie lubią cynamonu, polecam wersję z aromatem pomarańczowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *