Przepisując swój zeszyt kulinarny znalazłam przepis na makowca, który może wam się spodobać. Ciasto aromatycznie pachnie makiem a biszkopt jest długo świeży i puszysty. Polecam!!
Składniki:
- Ciasto:
- 2szkl.. mąki tortowej
- 4 łyż. mąki ziemniaczanej
- 1szkl. cukru
- 1 kostka margaryny Kasia
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy(jeśli ktoś nie lubi można nie dodawać)
- 30dag maku
- 1/2szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka dżemu śliwkowego
- bakalie(rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, orzechy włoskie)-jeżeli ktoś chciałby zaoszczędzić trochę czasu można użyć gotowego maku z puszki 900g
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
Masa makowa:
Wierzch:
Sposób przyrządzenia:
Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawać żółtka po jednym (kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie połączy się z masą), a nastepnie stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Na końcu dodać kilka kropli olejku migdałowego i białka ubite na sztywną pianę. delikatnie wymieszać.
Przygotować masę: mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć maszynką z sitkiem o małych oczkach; żółtka utrzeć z cukrem pudrem; dodać mak, dżem śliwkowy, białka ubite na sztywna pianę, a na końcu bakalie; delikatnie wymieszać. Przygotować warstwę wierzchnią: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dużą tortownicę średnicy 28cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, następnie masę makową, a na wierzch pianę z białek. Piec ok.50 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!!!
1 comment for “Pyszny makowiec z piaką na biszkoptowym cieście”