Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyszny makowiec z piaką na biszkoptowym cieście

Przepisując swój zeszyt kulinarny znalazłam przepis na makowca, który może wam się spodobać. Ciasto aromatycznie pachnie makiem a biszkopt jest długo świeży i puszysty. Polecam!!

Składniki:

    Ciasto:

    • 2szkl.. mąki tortowej
    • 4 łyż. mąki ziemniaczanej
    • 1szkl. cukru
    • 1 kostka margaryny Kasia
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • olejek migdałowy(jeśli ktoś nie lubi można nie dodawać)

    Masa makowa:

    • 30dag maku
    • 1/2szkl. cukru pudru
    • 2 jajka
    • 1 łyżka dżemu śliwkowego
    • bakalie(rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, orzechy włoskie)-jeżeli ktoś chciałby zaoszczędzić trochę czasu można użyć gotowego maku z puszki 900g

    Wierzch:

    • 4 białka
    • 1/2 szklanki cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawać żółtka po jednym (kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie połączy się z masą), a nastepnie stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sito. Na końcu dodać kilka kropli olejku migdałowego i białka ubite na sztywną pianę. delikatnie wymieszać.
    Przygotować masę: mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć maszynką z sitkiem o małych oczkach; żółtka utrzeć z cukrem pudrem; dodać mak, dżem śliwkowy, białka ubite na sztywna pianę, a na końcu bakalie; delikatnie wymieszać. Przygotować warstwę wierzchnią: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dużą tortownicę średnicy 28cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, następnie masę makową, a na wierzch pianę z białek. Piec ok.50 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Smacznego!!!

1 comment for “Pyszny makowiec z piaką na biszkoptowym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *