Składniki: 1 kg piersi z kurczaka lub indyka sok z jednej cytryny skórka z otartej cytryny sok z jednej pomarańczy 3-4 łyżki płynnego miodu mielona ostra papryka sól oliwa Sposób przyrządzenia: Filety dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić. Przygotować marynatę. Sok z pomarańczy ,cytryny i otartej skórki z cytryny doprawić miodem, papryką i…
Tag: z kurczaka
Udka z kuczaka
Faszerowane udka kurczaka
by Oliwia Meyer • • 0 Comments
Składniki: 6 udek kurczaka 1 czerwona papryka 100 g startego sera 200 g pieczarek 1 cebula sól pieprz Sposób wykonania: Z udek delikatnie usunąć kości a mięso oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć. W między czasie paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z…
Kurczak
Kurczak w galarecie
by Mateusz Kuśmierski • • 0 Comments
Składniki:
- 2 średnie kurczaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- sól
- przyprawa typu Vegeta
- ½ szklanki zielonego groszku z puszki
Galareta:
- ¾ litra wywaru
- 2-3 białka
- 2 dka żelatyny
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Przybranie:
- warzywa z wywaru, groszek zielony
Gęś
Gęś pieczona z jabłkami
by Marian Skupiński • • 0 Comments
Składniki: 1 skruszała gęś sól, pieprz do smaku 80 dkg kwaśnych jabłek kminek 10 dkg słoniny cukier do posypania jabłek Sposób przyrządzenia: Sprawioną gęś umyć, osączyć na papierowym ręczniku i włożyć do zamrażarki na około 2-3 dni. W dniu pieczenia gęś nasolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 2-3 godziny. Jabłka umyć, poobierać, pokroić na części.…
Dziczyzna
Kuropatwy w winie
by Jadwiga Antosiak • • 0 Comments
Składniki: 3 skruszałe kuropatwy sól 8 dkg słoniny 1 średnia czerwona kapusta 1 duża cebula 3 dkg mąki sól, cukier, pieprz do smaku sok z cytryny ½ szklanki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Sprawione skruszałe kuropatwy posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do rondelka i opiec w piekarniku na tłuszczu, podlać wodą i poddusić. Czerwona kapustę cieniutko…