Składniki:• 1,5 kg jabłek• 5 dag wędzonego boczku• 30 dag żółtego sera( ementaler, parmezan i mozzarella• 1 papryczka chili• 1por • 3 łyżki oleju• 1 łyżka soku z cytryny• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich• szczypta tymianku• szczypta papryki• sól• pieprz Sposób wykonania:Z jabłek odciąć wierzchy po czym wydrążyć część miąższu, który pokroić w drobną kostkę…
Tag: z jabłek
Jabłka
Jabłka faszerowane pieczarkami z kawałkami szynki
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:• 4 zielone jabłka• ½ pęczka dymki• 10 dag pieczarek• 15 dag szynki• 3 łyżki śmietany• 1 jajko• 1 łyżka koniaku• masło• sól• pieprzSposób wykonania:Jabłka przekroić na pół i wydrążyć.Następnie pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać drobno posiekany miąższ z jabłek, pokrojoną w kostkę szynkę oraz szczypiorek.Całość wymieszać i…
Przetwory domowe
Jabłkowe masło
by Maria • • 0 Comments
Składniki: 20 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki wódki 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżeczka esencji waniliowej ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków 2 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Jabłka rozdrobnić. W rondlu o grubym dnie połączyć wszystkie składniki, doprowadzić…
Szarlotka
Szarlotka przesypywana z kaszą manną
by kasia • • 3 komentarze
Desery
Jabłka w mundurkach
by mariola • • 0 Comments
Składniki: 12 jabłek ½ szklanki dżemu malinowego 50 dkg ciasta francuskiego 1 jajko 5 dkg migdałów cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Powstały otwór wypełnić dżemem malinowym. Przygotować ciasto francuskie, pociąć na odpowiednio duże kwadraty. Każde jabłko zawinąć w prostokąt ciasta, posmarować zmiksowanym jajkiem, posypać drobno posiekanymi migdałami. Piec w…