Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane jabłka Paulli

Składniki:
• 1,5 kg jabłek
• 5 dag wędzonego boczku
• 30 dag żółtego sera( ementaler, parmezan i mozzarella
• 1 papryczka chili
• 1por
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżka soku z cytryny
• 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• szczypta tymianku
• szczypta papryki
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Z jabłek odciąć wierzchy po czym wydrążyć część miąższu, który pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Następnie sery zetrzeć na tarce a pora pokroić w kosteczkę.
Boczek również pokroić w kostkę i zarumienić go na rozgrzanym oleju, wówczas wrzucić pora, jabłko i papryczkę.
Całość wmieszać i pozostawić na małym ogniu ok. 3 min. po tym czasie podlać odrobiną wody i pozostawić na ogniu do miękkości po czym zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Dodać sery oraz orzechy, wymieszać i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz papryką.
Powstałym farszem napełniamy jabłka, które przykryć odciętymi wierzchami.
Przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, zapiekać ok. 30 min.

Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *