Składniki:
- • 1 kurczak
• 1 szkl. oliwy
• 40 ząbków czosnku
• natka pietruszki
• łodyga selera naciowego
• 1 szkl. mąki
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Kurczaka oprószyć wewnątrz i zewnątrz solą oraz pieprzem.
Następnie włożyć do środka łodygę selera i pęczek natki pietruszki.
Do dużego garnka wlać oliwę, wrzucić nie obrane ząbki czosnku po czym ułożyć na nich kurczaka w całości i przykryć pokrywką.
Z wody oraz mąki wyrobić ciasto, które rozwałkować i oblepić nim brzegi naczynia.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godz.
Kurczaka podać w garnku w którym się piekł, ciasto zdjąć tuż przed podaniem.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Paulla