Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki otulone boczkiem

Składniki:

    • 1 kg ziemniaków
    • 15 dag wędzonego boczku
    • 10 dag cienkiej kiełbasy
    • 10 dag żółtego sera
    • 1 dymka
    • 2 łyżki oleju
    • sól
    • pieprz

    Sos czosnkowy:
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 ziemniaki
    • 200 ml oliwy
    • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać po czym gotować w osolonej wodzie ok. 10 min. wówczas odcedzić, przekroić na pół i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie, boczek, kiełbasę oraz ser kroimy w cienkie plasterki a cebulę drobno posiekać.
    Następnie na połówkę ziemniaka kładziemy plasterek kiełbasy oraz sera i posypujemy dymką po czym przykrywamy drugą połówką ziemniaka.
    Ziemniaki owinąć plasterkami boczku, skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 45 min.
    W miedzy czasie obrane ziemniaki gotować do miękkości, wówczas je odcedzić i przetrzeć przez sito.
    Obrany czosnek rozgnieść i dodać do ziemniaków razem z oliwą.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Sos podawać osobno w sosjerce do ziemniaków.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *