Składniki:
- 20 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 łyżki wódki
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jabłka rozdrobnić. W rondlu o grubym dnie połączyć wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli przez około 1 godzinę, przetrzeć przez sito. Przecier ponownie przełożyć do rondla, a ten wstawić do większego naczynia wypełnionego wodą i powoli gotować przez kilka godzin aż przecier stanie się gęsty i brązowy. Ponieważ większe cząstki jabłek stają się ogniskiem psucia przecieru zalecam przetrzeć go jeszcze raz przez gęste sito. Tak przygotowany przecier, zwany umownie masłem jabłkowym przełożyć do sterylnych słoi, szczelnie zamknąc i pasteryzować przez 15 minut. Polecam, pychota.