Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1, 75 szklanki cukru
- 1/3 szklanki masła jablkowego
- 3 duże jajka
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 2,5 szklanki rozdrobnionych jabłek
- 1 szklanka obranych, średnio rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 szklanka cukier puder
- 3 łyżki masła jabłkowego
Polewa:
Sposób przyrządzenia:
Do oleju dodawać po kolei jajka cały czas miksując. Po uzyskaniu jednorodnej emulsji dodawać do niej miksując esencję waniliową, sok pomarańczowy i masło jabłkowe, i po chwili cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Gdy masa wydaje się być jednorodna kończymy miksowanie, dodajemy orzechy i jabłka, używając łyżki starannie mieszamy. Masę przelewamy do formy i wstawiamy na 75 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni C. Upieczone ciasto wykładamy na siatkę aby wystygło i dekorujemy polewą z wymieszanych składników. Ciasto odstawiamy na kilka godzin aby „odpoczęło” przed podaniem. Polecam, pychota.