Składniki:
- 2 łyżki masła
- ½ szkl. prażonych kawałków orzechów pekan
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki burbona
- 2 jabłka
Składniki: 1 kg jabłek garść rodzynek 9 jaj 3 szkl. maki pszennej 3 szkl. cukru cynamon tłuszcz Sposób wykonania:Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić.W między czasie obrane jabłka pokroić w koskę, którą skropić sokiem z cytryny, wówczas dodać cynamon oraz odsączone rodzynki, wymieszać i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.Następnie jajka zmiksować z dodatkiem cukru i…
Składniki: 2 kg kwaśnych jabłek 2 l wody 2 dag soli 4 dag cukru 3 dag mąki żytniej Sposób wykonania: Jabłka ułożyć w kamiennym naczyniu. Następnie wodę zagotować z dodatkiem soli i cukru po czym część wymieszać z mąką i wymieszać z pozostała wodą, wówczas zalać nią jabłka. Przykryć talerzykiem, obciążyć i obwiązać gazą. Odstawić…
Składniki: 8 jabłek 1 szkl. borówek ½ szkl. cukru cukier puder Sposób wykonania:Jabłka wydrążyć.Następnie borówki wymieszać z cukrem i napełnić nimi jabłka.Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym po czym podlać odrobiną wody.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec do miękkości.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Małgorzata T