Składniki: 4 jabłka 250 g francuskiego ciasta żółtko 2 łyżki mleka 50g migdałów pokrojonych w pałeczki 4 łyżki syropu klonowego Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Wykrawamy 4 kwadraty i 4 krążki. Na środku kwadratu układamy obrane wydrążone jabłko (wypełnione migdałami i syropem). Składamy po przekątnej. Rogi zlepiamy, Przykrywamy krążkiem. Powierzchnię posmarować żółtkiem zmiksowanym z mlekiem.…
Tag: z jabłek
Baranina
Mostek barani duszony z kapustą
by Beata Półtorak • • 0 Comments
Składniki: 600 g baraniny(mostek) 1 kg kapusty 3-4 jabłka 1/2 łyżki tłuszczu 1 szkl. bulionu sól majeranek kminek natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso pokroić razem z kośćmi po czym podrumienić. Następnie dodać do mięsa posiekaną kapustę i jabłka pokrojone w plasterki. Całość oprószyć solą, majerankiem oraz kminkiem i podlać 1 szklanką wodą. Trzymać do miękkości…
Jabłka
Jabłka duszone z cebulą
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 5 jabłek 2 cebule 5 dag słoniny sól cukier majeranek Sposób wykonania:Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na stopionej słoninie.Następnie dodać do niej jabłka, oprószyć solą oraz majerankiem.Trzymać na małym ogniu pod przykryciem do miękkości jabłek. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Annę
Jabłka
Suflet z jabłkami
by Alicja • • 0 Comments
Składniki: 10 dag masła 15 dag cukru 4 jajka 60 dag twarożku 4 łyżki kaszy manny 75 dag winnych jabłek 2 łyżki cukru Sposób wykonania:Do masła wsypać cukier i całość dokładnie ucierać w trakcie dodając po jednym żółtku.Następnie dodać kasze mannę, twarożek oraz białka ubite na sztywną pianę.Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać.Obrane jabłka pokroić w…
Jabłka
Sposób na jabłka
by Marta Kania • • 0 Comments
Składniki: 3-4 jabłka, małe i suche nawet 0,5 szklanki wody zimnej 0,5 szklanki soku pomarańczowego kwaśnego odrobina kardamonu i imbiru Sposób wykonania:Obierz i zmiksuj jabłka z wodą i sokiem, dodaj przyprawy i rozlej do dwóch pysznych szklanek. O! Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez mrtk 777