Składniki:
-
- 20 dag mąki
- 20 dag kaszy manny
- 20 dag cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1-1.5 kg kwaśnych jabłek
- 1 cytryna
- 15 dag masła z lodówki
- bita śmietana
Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypać(wszystkie sypkie składniki) mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Jabłka obrać pokroić na cienkie plasterki i skropić cytryną. Do dobrze wysmarowanej formy wsypać 1/3 sypkich składników na to wyłożyć połowę jabłek znowu posypać 1/3 sypkich składników, potem drugą połowę jabłek i wysypać resztę sypkich składników .Zmarznięte masło zetrzeć na tarce i wiórkami masła posypać ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około godziny. Po ostudzeniu ozdobić bitą śmietaną
3 comments for “Szarlotka przesypywana z kaszą manną”