Składniki: 6 jabłek 10 dkg obranych orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonych orzechów ½ szklanki śmietany Sposób przyrządzenia: Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Z cukru i wody przygotować karmel. W rondlu rozgrzać cukier, a gdy zacznie się rumienić dodać wrzącej wody. Na…
Tag: z jabłek
Dżemy
Dżem jabłkowo ananasowy
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 55 dkg obranego pokrojonego w kostkę ananasa 35 dkg obranych pokrojonych w kostkę jabłek 2 szklanki wody 40 dkg cukru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać ananasa i jabłka gotować powoli przez 45 minut, dodać cukier i sok cytrynowy. Gotować aż składniki będą miękkie, a…
Grill
Jabłka z grilla na tostach
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 4 słodkie jabłka deserowe sok z cytryny 4 bułki kajzerki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mielonego cynamonu bita śmietana Sposób przyrządzenia: Każde jabłko pokroić na 3 grube plastry, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Bułeczki rozkroić w poprzek na 3 części. Cukier wymieszać z cynamonem. Na mocno rozgrzanym grillu opiekać jabłka i…
Grill
Karmelowane jabłka z grilla
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 5 dużych twardych jabłek ¾ szklanki karmelu Sposób przyrządzenia: Na patelni podgrzewać ¾ szklanki cukru do momentu aż się rozpuści i nabierze koloru miodu, dolać kilka łyżek wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, podzielić na porcję. Przygotować odpowiednie kawałki folii aluminiowej, na każdym rozłożyć porcję pokrojonych jabłek, polać przygotowanym…
Grill
Jabłka z grilla z kremem
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: Krem: 1 szklanka mleka 4 żółtka 2 jajka 1/3 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki alkoholu Pozostałe: 5 jabłek ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki zmielonego kardamonu Sposób przyrządzenia: W rondlu podgrzać mleko. W odpowiednim garnku ubijać razem żółtka i jajka, dodać cukier, sól i olejek waniliowy lub inny wg upodobań. Powoli dodawać gorące…