Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jabłek

Jabłko z drobiowym farszem zapiekane

Składniki: 4 duże jabłka 20 – 30 dkg pieczonego mięsa z kurczaka 10 dkg tartego żółtego sera 2 łyżki majonezu jajko natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Z każdego jabłka ściąć wierzchołek i za pomocą łyżeczki ostrożnie wydrążyć środek, oprószyć wnętrze jabłka szczyptą majeranku. Przygotować nadzienie. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z tartym serem i…

Ciasto budyniowo-jabłkowe

Składniki: 1kg jabłek(np.antonówek) kostka masła lub margaryny 4 jajka półtora szklanki cukru po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże budynie waniliowe na 3\4litra mleka 1 litr mleka Sposób przyrządzenia: Obrać jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Margarynie lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli…

Torcik jabłkowy*

Składniki: 30 dag mąki 10 dag zmielonych migdałów 20 dag masła 40 dag cukru szczypta soli 3 całe jajka 4 białka 1 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu wanilowego 10 dag płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do przygotowania formy Sposób przyrządzenia: Masło z…

Nadziewane jabłka

Wziąć jabłka, ostrugać, wydrążyć ostrożnie i napełnić farszem następującym: utłuc migdałów, dodać trochę masła, cukru, tartej bułki, kilka jaj, wymieszać dobrze i napełnić tem jabłka. Zrobić kruche ciasto, rozwałkować cienko, układać jabłka na cieście jak farsz do pierogów, zawinąć, wykrajać szklanką, posmarować dobrze brzegi żeby się nie otworzyły i włożyć do formy od tortów lub na blachę, wysmarowaną masłem i piec w piecu. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej „Co dziś na obiad”