Składniki:
- 30 dag mąki
- 10 dag zmielonych migdałów
- 20 dag masła
- 40 dag cukru
- szczypta soli
- 3 całe jajka
- 4 białka
- 1 kg jabłek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu wanilowego
- 10 dag płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
Sposób przyrządzenia:
Masło z 3 jajkami i z 20 dag cukru utrzeć na jednolitą masę.Następnie,nie przerywając ucierania,dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli.Tak przygotowane ciasto podzielić na 3 części.Dno tortownicy wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą.Na dnie przygotowanej tortownicy rozsmarować 1/3 ciasta,posypać je 1/3 zmielonych migdałów,wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180-200 stopni i upiec na złoty kolor.W ten sam sposób postąpić z pozostałym ciastem,piekąc jeszcze dwa,takie same krążki.Jabłka obrać,oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić w kawałki,przełożyć do romdelka,podlać 2-3 łyżkami wody i rozgotować.Na koniec jabłka doprawić do smaku cukrem waniliowym.Z mleka,proszku budyniowego i 2 łyżek cukru ugotować budyń.Blachę wyłożyć pergaminem,ułożyć na nim jeden krążek ciasta i rozsmarować na nim 1/3 musu jabłkowego.Następnie wyłożyć połowę budyniu i położyć drugi krążek ciasta.Na cieście rozsmarować 1/3 musu jabłkowego,wyłozyć pozostały budyń,położyć trzeci krążek ciasta i posmarowac go pozostałym musem jabłkowym.Białka zpozostałym cukrem ubić na sztywną pianę i wymieszać z płatkami migdałowymi.Tak przygotowaną masą bezową posmarować wierzch i boki tortu.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.25 mi,w tem.200 stopni.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila