Składniki:
pół szklanki mąki
4 jajka
ćwierć szklanki cukru
4 łyżki margaryny
3/4 szklanki śmietany
1 cukier waniliowy
pół kieliszka spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Jajka z cukrem i wanilią ubić na pulchną masę.Następnie dodać margarynę,mąkę,śmietanę oraz spirytus i wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Ciasto przełożyć na stolnicę.Tak przygotowane ciasto,partiami,bardzo cienko rozwałkować i kroic je w paski o wymiarach 5*10cm.Każdy pasek ciasta naciąć na środku wzdłuż dłuższego boku i przewinąć jeden koniec.Chruściki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.Na koniec osączyć je na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi
1 comment for “Chruściki babuni*”