Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 2/3 kostki masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki
- 8 jaj
Sposób przyrządzenia:
Mleko przelać do garnka i dolać ok.150 ml wody.Dodać masło,sól oraz cukier i zagotować.Następnie wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką tak długo,aż ciasto będzie odklejać się od dna.Przestudzić,a następnie miksować,dodając po jednym jajku.Ciasto podzielić na 4 części i w natłuszczonej tortownicy upiec 4 krążki.Każdy krążek piec około 15 minut,w temp.240 stopni.
Dekoracja i masa:
Składniki:
- 6 mandarynek bez pestek(75dag)
- 6 łyżek likieru pomarańczowego
- 15 dag dżemu brzoskwiniowego
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 opakowania zagęszczacza do śmietany
- 5 łyżek cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Śmietanę dobrze schłodzić w lodówce.Mandarynki obrać i podzielić na cząstki,starając,starając się zostawić jak najmniej białych błonek.W misce wymieszać 10 dag dżemu z 4 łyżkami likieru,dodać przygotowane mandarynki i ponownie wymieszać z resztą likieru pomarańczowego.Zimną kremówkę ubić na sztywno,dodając zagęszczacz i cukier puder.
Prace finalne:
Jeden krążek ciasta włożyć do tortownicy,posmarować go dżemem z likierem i wyłożyć 2/3 mandarynek.Następnie rozsmarować 1/3 bitej śmietany,położyć drugi krążek ciasta,lekko go docisnąć i posmarować dżemem z likierem.Na drugim krążku rozłożyć pozostałe mandarynki i rozsmarować na nich 1/3 śmietany.Na wierzchu położyć trzeci krążek i lekko docisnąć.Wierzch posmarować pozostałym dżemem z likierem oraz resztą bitej śmietany i tort na godzinę wstawić do lodówki.Na koniec ostatni krążek ciasta połamać na małe kawałki.Tort ostrożnie wyjąć z formy,położyć na paterze i wierzch oraz boki posypać kawałeczkami ciasta.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Ila
1 comment for “Tort ptysiowy*”