Składniki:
- 1kg jabłek(np.antonówek)
- kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- półtora szklanki cukru
- po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże budynie waniliowe na 3\4litra mleka
- 1 litr mleka
Sposób przyrządzenia:
Obrać jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Margarynie lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować w litrze mleka dodając pozostały cukier.3\4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą na cieście rozłożyć warstwę jabłek gorący budyń i resztę ciasta. Piec 50 min w temperaturze 180 stopni.