Składniki: 10 dkg masła 15 dkg cukru 4 jajka 60 dkg twarożku 4 łyżki kaszy manny 75 dkg winnych jabłek 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Masło utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, a następnie twarożek i kaszę mannę, oraz ubite na sztywno białka. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne…
Tag: podwieczorek
Listy
Czekolada na gorąco
by Ola Klimek • • 0 Comments
Składniki: 2 miarki kawy ¾ szklanki mleka 20 dkg czekolady Sposób przyrządzenia: Zagotować 2 miarki kawy z mlekiem, przecedzić przez sitko. Czekoladę połamać na drobne kawałki, wrzucić do mleka i rozpuścić, stale mieszając. Dodać śmietanę, podgrzać i podawać.
Listy
Glazurowane słodkie ziemniaki z wiórkami kokosowymi
by Ewa Stanek • • 0 Comments
Składniki: 5 słodkich ziemniaków ½ szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru ½ szklanka wody ¼ szklanki wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: Dokładnie umyte ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, schłodzić, obrać, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać cukier i wodę, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści i zacznie rumienić.…
Listy
Orzechy pekan glazurowane
by Ewelina Zając • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg połówek orzechów pekan 1 białko 1 łyżka wody 1 szklanka białego cukru ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki cynamonu Sposób przyrządzenia: Białko zmiksować z wodą na pianę, dodać do orzechów, dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać cukier, sól i cynamon. Małymi porcjami dodawać do miski z cukrem i dodatkami wcześniej przygotowane orzechy, mieszać…
Listy
Różyczki brokuł z czosnkiem i pistacjami
by Marlena Idzik • • 0 Comments
Składniki: 1 kg różyczek ze świeżych brokuł 1/3 szklanki masła 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki octu 2 posiekane ząbki czosnku ¼ łyżeczki mielonego pieprzu 1/3 szklanki posiekanych orzechów pistacjowych Sposób przyrządzenia: W małym rondlu rozpuścić masło, dodać cukier, sos sojowy, ocet i czosnek. Doprowadzić do wrzenia, dodać orzechy, wymieszać, odstawić…