Składniki:
- Krem:
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki alkoholu
- 5 jabłek
- ¼ szklanki oliwy
- 2 łyżeczki zmielonego kardamonu
Pozostałe:
Sposób przyrządzenia:
W rondlu podgrzać mleko. W odpowiednim garnku ubijać razem żółtka i jajka, dodać cukier, sól i olejek waniliowy lub inny wg upodobań. Powoli dodawać gorące mleko, cały czas mieszając, podgrzewać mieszając, a gdy krem zgęstnieje, dodać alkohol, wymieszać, odstawić.
Jabłka pokroić w plastry o grubości około 20 mm, usunąć gniazda nasienne. Każdy plaster posmarować oliwą. Piec na gorącym grillu przez około 3 minuty, obracać, posypać pod koniec pieczenia kardamonem. Podawać polane wcześniej przygotowanym kremem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Izunia