Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka z grilla z kremem

Składniki:

    Krem:

    • 1 szklanka mleka
    • 4 żółtka
    • 2 jajka
    • 1/3 szklanki cukru
    • szczypta soli
    • 2 łyżki alkoholu

    Pozostałe:

    • 5 jabłek
    • ¼ szklanki oliwy
    • 2 łyżeczki zmielonego kardamonu

     


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu podgrzać mleko. W odpowiednim garnku ubijać razem żółtka i jajka, dodać cukier, sól i olejek waniliowy lub inny wg upodobań. Powoli dodawać gorące mleko, cały czas mieszając, podgrzewać mieszając, a gdy  krem zgęstnieje, dodać alkohol, wymieszać, odstawić.
    Jabłka pokroić w plastry o grubości około 20 mm, usunąć gniazda nasienne. Każdy plaster posmarować oliwą. Piec na gorącym grillu przez około 3 minuty, obracać, posypać pod koniec pieczenia kardamonem. Podawać polane wcześniej przygotowanym kremem.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Izunia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *