Składniki:
- 8 dużych kań
- 15 dkg tartego żółtego sera
- 8 kromek chleba tostowego
- 8 liści sałaty rzymskiej
- 8 przekrojonych na połowę
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, przyprawić. Grzyby oczyścić, wyciąć trzony. Nasmarować sosem. Opiekać na średnio nagrzanym grillu przez 10 minut. Opieczone grzyby ułożyć na tackach aluminiowych spodem do góry, wnętrze posypać serem i piec aż się ser rozpuści (przykryte drugą tacką). W międzyczasie opiec na grillu chleb tostowy. Na każdej kromce opieczonego chleba kłaść liść sałaty rzymskiej, grzyby, a na nim po 2 połówki pomidorków koktajlowych.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman
Grzyby mają niewielką wartość odżywczą, natomiast posiadają duże walory smakowe stąd zainteresowanie nimi jest ogromne. Niestety, co roku kilkadziesiąt osób ulega zatruciu muchomorem sromotnikowym, lub jego białymi odmianami (wiosennym lub jadowitym). Z tego powodu notuje się od kilku do kilkunastu zgonów rocznie. Dlaczego wciąż dochodzi do zatrucia tym grzybem i dlaczego wciąż grzybiarze wśród okazów jadalnych przynoszą do domu muchomora sromotnikowego? Moim zdaniem jest on często mylony z kanią, a dokładniej z czubajką kanią .
Czubajka kania
Dobry grzyb jadalny, bardzo smaczny. Jada się tylko kapelusze. Kapelusz 10 – 30 cm średnicy, jasnobrązowy u bardzo młodych okazów kulisty lub jajowaty, na długim trzonie, nie popękany i barwy czerwonawo brązowej; potem wypukły, następnie płasko, parasolowato, rozpostarty z garbkiem na szczycie. Od brzegu skórka popękany na duże, grube łuski. Środek gładki, ciemniejszy ku brzegom jaśniejszy biało brązowawy lub płowy. Powierzchnia sucha, popękana, pokryta brązowymi, grubymi, odstającymi, dachówkowatymi łuskami, pomiędzy którymi prześwituje jaśniejsza skórka. Brak pochwy u podstawy trzonu.
Muchomor sromotnikowi
Zielonkawy kapelusz, białe blaszki. Trzon z pierścieniem; podstawa trzonu tkwi w błoniastej, odstającej pochwie. Muchomor sromotnikowy występuje w lasach liściastych i mieszanych od lipca do października. Grzyb śmiertelnie trujący. Średni owocnik (ok. 50 g) może stanowić dawkę śmiertelną dla człowieka. Zabiegi kulinarne nie zmniejszają toksyczności grzyba. Trucizny zawarte w grzybie maja długi okres inkubacji. Pierwsze objawy pojawiają się po 12-36 h.
Uwazajmy więc i smacznego.