Składniki: 1 gęś 50 dag jabłek 25 dag suszonych śliwek ½ szkl. śmietany 2 dag mąki sól pieprz Sposób wykonania: Gęś oprószyć solą wewnątrz i zewnątrz. Następnie obrane jabłka pokroić na ćwiartki a namoczone śliwki w paseczki. Nadziać nimi gęś i zaszyć nitką. Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W…
Tag: z drobiu
Drób
Kura w sosie potrawkowym
by Agnieszka Kramarz • • 0 Comments
Składniki: kura 10 dag marchwi 10 dag pietruszki 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól Sos: 3 dag masła 3 dag mąki 1 żółtko ¼ cytryny 15 dag śmietany koperek sól pieprz Sposób wykonania: Kurę zalać wodą, wrzucić obrane warzywa i przyprawy, ugotować do miękkości. Wówczas meso wyjąć, oprószyć solą ora…
Kurczak
Filety z kurczaka w miodowo kwaśnej marynacie
by Syliwa Boruch • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka lub indyka sok z jednej cytryny skórka z otartej cytryny sok z jednej pomarańczy 3-4 łyżki płynnego miodu mielona ostra papryka sól oliwa Sposób przyrządzenia: Filety dokładnie umyć, osączyć na papierowym ręczniku, lekko rozbić. Przygotować marynatę. Sok z pomarańczy ,cytryny i otartej skórki z cytryny doprawić miodem, papryką i…
Piersi z kurczaka
Piersi kurczaka w sosie jabłkowym
by Roman Ślusarski • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z piersi indyka 2/3 szkl. nalewki jabłkowej 2/3 szkl. bulionu ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżki mleka 2/3 szkl. śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać go bulionem oraz nalewka, dodać jeszcze zioła oraz sól…
Indyk
Zapiekanka z indyka w winie
by Ptryk Wichrowski • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z piersi indyka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanego oregano ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Mięso zarumienić na rozgrzanym oleju po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.…