Składniki:
- 4 filety z piersi indyka
- 2/3 szkl. nalewki jabłkowej
- 2/3 szkl. bulionu
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mleka
- 2/3 szkl. śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zalać go bulionem oraz nalewka, dodać jeszcze zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie mięso wyjąć a do sosu dodać mąkę wymieszaną w mleku.
Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać śmietanę i doprawić do smaku.
Sosem polać mięso i posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki.