Składniki:
- 4 filety z piersi indyka
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego oregano
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso zarumienić na rozgrzanym oleju po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W między czasie posiekany czosnek wymieszać z natką pietruszki, bazylią, oregano, słodką papryką, koncentratem pomidorowym oraz winem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać mięso.
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut.