Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z cukinii

Cukinia lub kabaczki w aromatycznej marynacie konserwowane

Składniki: 1 kg niedużych cukinii 3 dkg kopru włoskiego 10 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 5 ziaren pieprzu Zalewa: 1 litr wody 9 dkg soli 75 mg octu spirytusowego Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć, osuszyć, obciąć końcówki, resztę pokroić w plastry. Na dnie sterylnie czystych słoi umieścić ząbki czosnku, pieprz i kawałek ostrej patyczki, ciasno wypełnić…

Placuszki z cukinii

Składniki: 2 średnie cukinie 2 cebule 3 jajka 1/2 szklanki posiekanego koperku 1/4 szklanki posiekanej pietruszki lub szczypiorku mąka olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Owinąć w ściereczkę aby odsączyć wodę. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Do miski wbić jajka i roztrzepać. Dodać do…

Młoda cukinia z serem feta grillowana

Składniki: 6 młodych cukinii 1 jajko 2 ząbki czosnku 2  łyżki mleka 15 dkg sera feta 3 łyżki rozpuszczonego masła sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na połowę, za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowaną cukinię posolić, obrócić do „góry nogami” co pozwoli wyciec sokom, odstawić na 1 godzinę.…

Cukinia marynowana

Składniki: 1 kg małych cukinii 2 cebule ¼ szklanki soli 2 szklanki octu winnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki ziaren gorczycy 1 łyżeczka nasion selera 1 łyżeczka ostryżu Sposób przyrządzenia: Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić…