Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cukinia lub kabaczki w aromatycznej marynacie konserwowane

Składniki:

  • 1 kg niedużych cukinii
  • 3 dkg kopru włoskiego
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 5 ziaren pieprzu

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 9 dkg soli
  • 75 mg octu spirytusowego


Sposób przyrządzenia:

Cukinie umyć, osuszyć, obciąć końcówki, resztę pokroić w plastry. Na dnie sterylnie czystych słoi umieścić ząbki czosnku, pieprz i kawałek ostrej patyczki, ciasno wypełnić go plastrami cukinii. Składniki marynaty wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gorącą marynatą zalać słoje z cukinią, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 9 – 15 minut.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *