Składniki:
- 1 kg małych cukinii
- 2 cebule
- ¼ szklanki soli
- 2 szklanki octu winnego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka nasion selera
- 1 łyżeczka ostryżu
Sposób przyrządzenia:
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić na 2 godziny. Pozostałe składniki wymieszać w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Cebulę i cukinię odcedzić, dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna