Składniki:
- 25 ogórków pokrojonych w ćwiartki
- 6 cebul pokrojonych w ćwiartki
- 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
- 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1/2 szklanki soli
- 3 szklanki octu winnego
- 5 szklanek cukru
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka nasion selera
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1 łyżka ostryżu
Sposób przyrządzenia:
W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę, paprykę, czosnek i sól, odstawić na 3 godziny.
W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier, gorczycę, nasiona selera i ostryż, doprowadzić do wrzenia. Ogórki i dodatki obsączyć z powstałego płynu, dodać do rondla, zagotować i odstawić. Przełożyć do sterylnie czystych słojów, zamknąć szczelnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna