Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikle z ogórków i papryki

Składniki:


  • 25 ogórków pokrojonych w ćwiartki
  • 6 cebul pokrojonych w ćwiartki
  • 2 zielone papryki pokrojone w kostkę
  • 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki soli
  • 3 szklanki octu winnego
  • 5 szklanek cukru
  • 2 łyżki  ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion selera
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżka ostryżu


Sposób przyrządzenia:
W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę, paprykę, czosnek i sól, odstawić na 3 godziny.
W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier, gorczycę, nasiona selera i ostryż, doprowadzić do wrzenia. Ogórki i dodatki obsączyć z powstałego płynu, dodać do rondla, zagotować i odstawić. Przełożyć do sterylnie czystych słojów, zamknąć szczelnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *