Składniki:
- 6 młodych cukinii
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mleka
- 15 dkg sera feta
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na połowę, za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowaną cukinię posolić, obrócić do „góry nogami” co pozwoli wyciec sokom, odstawić na 1 godzinę. Osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Zmiksować ser feta z jajkiem, mlekiem, czosnkiem, przyprawić. Tak przygotowaną pastą wypełnić wgłębienie w połówkach cukinii pozostałe po usuniętych nasionach. Piec przez 40 minut na średnio nagrzanym grillu, ostatnie 10 minut pod przykryciem aby pasta serowa się zestaliła.