Składniki:
- 6 filetów z morszczuka
- 6 cebul szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka pietruszki
- 1 szklanka wina białego
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka masła
- 3 duże ziemniaki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety z morszczuka rozmrozić przez noc na dolnej półce lodówki, umyć, osuszyć. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. W naczyniu żaroodpornym umieścić ziemniaki i masło, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Szalotki obrać, drobno posiekać, dodać do niej posiekaną natkę pietruszki i obrany, posiekany ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Rybę przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na podpieczonych ziemniakach, posypać posiekaną cebula z dodatkami. Całość podlać winem i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć, rybę i dodatki polać śmietaną i zapiekać jczeszcze przez 10 minut. Natychmiast podawać.