Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos do stekow typowo angielski

Sos który chce zaprezentować jest dość trudny i to tylko dlatego ze wymaga bardzo dużego garnka około 40 litrów i dość dużo czasu około 20 godzin. Jest to sos który stosuje się do steków w całej Anglii ,nazywa się go jus lub stock. Do sosu potrzeba przy wartościach zmniejszonych na garnek 30 litrów. Oczywiście może być mniejszy garnek i odpowiednio mniej mięsa

Składniki:

    • 10 kg kości wołowych
    • 20 kg korpusów kurczaka bez mięsa
    • 1 kg marchwi
    • 1 kg cebuli
    • 1 kg selera naciowego
    • 1 kg kopru włoskiego 1
    • litr wina wytrawnego czerwonego
    • 250g masła
    • 3 łodygi świeżego rozmaryny
    • 3 łodygi świeżego tymianku
    • 3 łodygi świeżej szałwi


    Sposób przyrządzenia:
    Kości układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika aż będą złocisto brązowe. Wyjmujemy kości, wkładamy do garnka i zalewamy po brzegi zima woda. Ważne aby kości nie były spalone gdyż sos będzie gorzki w smaku. Kiedy kości zaczną się gotować zmniejszamy ogień aby kości gotowały się naprawdę bardzo powolutku. Cały czas zbieramy tłuszcz chochelka z powierzchni. Przed położeniem się spać jeszcze raz zbieramy tłuszcz i zostawiamy gotujące się kości. Po około 20 godzinach warzywa (seler, marchew, cebule i koper włoski) kroimy w drobna kostkę. Wrzucamy do garnka i smażymy wolno aż będą miękkie. Dodajemy tez nasze zioła. Kiedy warzywa są juz miękkie i mamy przyjemny słodkawy zapach dodajemy wino. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia. Kości wyciągamy z wody aby został sama wywar. Dodajemy warzywa tak jak je odstawiliśmy z ognia i gotujemy na silnym ogniu aż odparuje woda i zostanie sam sos. Nie dodajemy w żadnym wypadku soli sos i tak jest wystarczająco słony z naturalnej soli zawartej w mięsie. Kiedy stracimy jakieś 3/4 sosu sos jest gotowy jeśli uważacie że nie jest za gesty trzeba pogotować jeszcze jakiś czas. Przecedzamy sos na drobnym sitku. Sosu nauczyłem się w Anglii w restauracji gdzie pracuje  cały czas. Pozdrawiam i życzę sukcesów i wytrwałości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *